Skip to main content

Amstrad: Guidelines for beginners from a beginner (in Greek only)

 

This is a small article in Greek that I have written and posted some years ago in some Greek forums . It includes some useful info for someone that suddenly discovers Amstrad again and has some inquiries regarding how to do some things (emulators, Gotek, scart etc).
I copy it here, in case it can be useful to someone.

Αυτό είναι ένα μικρό άρθρο στα ελληνικά που είχα γράψει πριν μερικά χρόνια. Περιλαμβάνει μερικές χρήσιμες πληροφορίες για κάποιον που ανακαλύπτει ξαφνικά ξανά τον Amstrad και έχει κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το πώς να κάνει κάποια πράγματα (emulators, Gotek, scart κ.λπ.).

Το αντιγράφω και εδώ, ίσως φανεί χρήσιμο σε κάποιον.

 

<<Μια και πολύς κόσμος μπαίνει, ψάχνει, και ρωτάει πώς να μπορέσει να φτιάξει τον Amstrad του, ή να αγοράσει, σκέφτηκα να γράψω ένα μικρό κείμενο με οδηγίες, κάπως συγκεντρωμένες, για να μην χάνεται ο χρόνος σε ερωτήσεις γύρω γύρω. Εννοείται ότι αν βρείτε κάτι λάθος με διορθώνεται, είμαι κ εγώ ένας από αυτούς που ρώταγαν σε φόρουμ συνέχεια, και από το μηδέν μπόρεσα να μάθω αρκετά πράγματα χάρη στην χωρίς αντάλλαγμα βοήθεια πολλών μελών σε φόρουμ, και να φτιάξω ξανά τον Amstrad μου. Ώρα λοιπόν να κάνω και εγώ αυτό που μου αναλογεί γράφοντας αυτό το κείμενο. Αρχάριος και εγώ, έμαθα όμως κάποια πράγματα, και προσπαθώ να τα γράψω σχετικά αναλυτικά. Δεν έχω ιδέα από τεχνικά θέματα, παραθέτω αυτά που έμαθα από την εμπειρία μου και θεωρώ χρήσιμα.


Το κείμενο αυτό προσπαθεί να συμπεριλάβει πληροφορίες για την κλασσική κατηγορία στην οποία κάποιος που αγαπούσε ή είχε τον AMSTRAD και το είχε ξεχάσει, τα ξαναθυμήθηκε και θέλει να ασχοληθεί ξανά. Μπορεί να χρησιμοποιείται ως link σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σημαντικό το ότι αναφέρομαι σε AMSTRAD 6128 μόνο, δεν ξέρω για τα υπόλοιπα.

Ξεκινάμε από τα βασικά:

 

Τα παιχνίδια του Amstrad μπορείτε να τα παίξετε εύκολα από το pc σας. Κατεβάζετε έναν emulator από εδώ (http://www.winape.net/downloads.jsp) , και φορτώνεται σε αυτόν dsk files, τα οποία είναι οι δισκέτες που είχαμε, αλλά σε ηλεκτρονική μορφή. Έχω φτιάξει και σχετικό βίντεο και οδηγίες σε αυτήν την καρτέλα του site:

https://amstradsakis.blogspot.com/p/how-to-play.html


Dsk files με τα αγαπημένα σας παιχνίδια μπορείτε να βρείτε στα:

cpc-power.com

amstradabandonware.com

cpcrulez.com

και φυσικά τα δικά μου στο παρόν site!  https://amstradsakis.blogspot.com


Το μόνο που σας νοιάζει είναι να βρείτε το dsk file και να το φορτώσετε στον emulator. Στον emulator μπορείτε να αντιστοιχήσετε και τα κουμπιά του joystick στο πληκτρολόγιό σας, αν πάτε settings και μετά input (στον emulator της winape που προτείνω).


Γενικότερα, επίσης, υπερβολικά χρήσιμο και βοηθητικό είναι το forum

http://www.cpcwiki.eu/forum/index.php

και εδώ

https://www.cpcwiki.eu/index.php/Forum

από το οποίο έχω μάθει και βοηθηθεί σε άπειρα πράγματα.


Πάμε τώρα στο hardware και στο τί μπορούμε να κάνουμε.


Καταρχήν, πρέπει να έχετε ένα πληκτρολόγιο AMSTRAD. Χωρίς αυτό δεν κάνετε τίποτα, με αυτό κάνετε τα πάντα, ακόμα κι αν δε δουλεύει το drive.


Το drive έχει συχνά το πρόβλημα ότι δεν διαβάζει δισκέτες, που συχνά οφείλεται στο ότι θέλει αλλαγή το λαστιχάκι (όχι πάντα). Λαστιχάκια όμως μπορείτε να βρείτε εύκολα από εδώ:

http://retrocables.es/tienda/index.php?id_product=85&controller=product&id_lang=1


Υπάρχουν και πολλά βίντεο στο youtube με οδηγίες για το πώς να το αλλάξετε, αν πιάνουν λίγο τα χέρια σας. Προσοχή στην βίδα που βγαίνει όταν βγάζετε το drive, γιατί είναι απαραίτητη για να μπορείτε να γράψετε σε δισκέτα αν τη χάσετε. Προσωπικά δεν πιάνουν τα χέρια μου, αν κάποιος θέλει ας δοκιμάσει, από ότι λένε δεν είναι δύσκολο.


Πάμε τώρα στα υπόλοιπα. Καταρχήν να πούμε κάποια βασικά:


Το καλώδιο με το μεγάλο χοντρό βύσμα που μπαίνει στο πληκτρολόγιο στέλνει την εικόνα στην οθόνη.

Ο AMSTRAD παίρνει ρεύμα από την οθόνη.

Το καλώδιο που ξεκινά ΑΠΟ την οθόνη και μπαίνει στο πληκτρολόγιο είναι η τροφοδοσία του AMSTRAD. Χωρίς αυτό δε δουλεύει και είναι 5V.


Το καλώδιο που ξεκινά ΑΠΟ το πληκτρολόγιο και το βάζουμε στην οθόνη είναι η τροφοδοσία του original drive και μόνο. Κάτι που σημαίνει, ότι εφόσον βάλετε εξωτερικό GOTEK USB και το drive σας είναι χαλασμένο, αυτό το καλώδιο δεν χρειάζεται για να λειτουργήσει ο υπολογιστής. Αν όμως θέλετε να δουλέψετε με το original drive, θα πρέπει να έχετε την original οθόνη για να τροφοδοτείται με ρεύμα από εκεί. Αν βάλετε σύνδεση του πληκτρολογίου με SCART (για να δουλεύει με μια απλή παλιά τηλεόραση) και θέλετε να δουλέψετε και το original drive, θα χρειαστείτε ανταπτοράκι 12v, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

http://retrocables.es/tienda/index.php?id_product=2339&controller=product&id_lang=4


Για να συνδέσετε τον AMSTRAD με παλιά τηλεόραση και scart, θα χρειαστείτε καλώδιο, το οποίο μπορείτε να βρείτε από τον ikonsgr, αλλά και από το retrocables.


Τον ikonsGR μπορείτε να τον βρείτε εδώ:

https://www.ebay.ie/sch/ikonsgr74/m.html?_nkw=&_armrs=1&_ipg=&_from=


Πάμε τώρα στο εξωτερικό GOTEK USB με φλασάκι, που έχει το πλεονέκτημα ότι δεν ανοίγετε καθόλου τον AMSTRAD για να το εγκαταστήσετε.


Το GOTEK USB συνδέεται στο σημείο στα αριστερά του διακόπτη του πληκτρολογίου που έχει κάτι δοντάκια συνήθως. Ουσιαστικά συνδέεται ως drive B. Χρειάζεται ειδικό καλώδιο για να συνδεθεί, εγώ το πήρα από τον Ikonsgr, μαζί με το GOTEK USB και το καλώδιο SCART. Το καλώδιο του ikonsGR έχει και ένα διακοπτάκι το οποίο ρυθμίζει το αν το drive USB θέλετε να είναι DRIVE A ή DRIVE B. Πολύ χρήσιμο για όταν θέλετε να μεταφέρετε παιχνίδια από ηλεκτρονική μορφή σε δισκέτα ή το αντίστροφο. Χρήσιμο επίσης γιατί μερικά παιχνίδια χρειάζεται να τρέχουν ως DRIVE A. Αν το original drive σας δε δουλεύει, τότε ρυθμίζετε το USB GOTEK ως drive A μονίμως.


Πώς δουλεύει το φλάσακι τώρα. Βάζετε όσα dsk θέλετε μέσα. Το βάζετε στη θέση 0, και τρέχετε το προγραμματάκι HXC (run”HXC). Επιλέγεται με το SPACE ποιο dsk θα είναι στη θέση 1,2,3, μέχρι 15. Μετά escape και save. Στη συνέχεια, πατώντας τα κουμπάκια του GOTEK, επιλέγετε π.χ. το 2. Τότε, αν πατήσετε CAT, εμφανίζονται τα περιεχόμενα του dsk που επιλέξατε να είναι στη θέση 2. Έχετε φορτώσει τη δισκέτα, ουσιαστικά. Και μετά κλασσικά run και παίζουμε!


Πολύ χρήσιμο πρόγραμμα το Multimark, το οποίο μπορείτε να το φορτώσετε από το GOTEK USB. Το βρίσκετε εδώ (1.2 version):

https://cpcrulez.fr/applications_disc-multi_mark.htm


Σε αυτό το πρόγραμμα, αφού το φορτώσετε, πατώντας F για format (και μετά data format), μπορείτε να κάνετε το εξής: Αν έχετε μια δισκέτα που δεν δουλεύει καθόλου, το multi mark θα προσπαθήσει να απομονώσει τα bad sectors και να σας αφήσει τα υπόλοιπα για χρήση. Δηλαδή, από 178 kb μπορεί να σας αφήσει π.χ. 120, αλλά θα μπορείτε να γράψετε και να σβήσετε κανονικά σε αυτά. Προφανώς ότι έχει μέσα η δισκέτα χάνεται, αλλά μένει λειτουργική. Δεν μου είχε 100% αποτέλεσμα, όμως είναι πολύ καλό και βοηθητικό.


Για αντιγραφές παιχνιδιών και αρχείων πολύ χρήσιμο είναι το discology, ειδικά για τις δισκέτες που έχουν φορμαριστεί με το Multimark, καθώς επειδή έχουν λιγότερα kb δεν μπορεί να γίνει κλασσική ολική αντιγραφή πλευράς με τις κλασσικές δισκέτες του AMSTRAD (ICPM). Για παιχνίδια μόνο σε BASIC, κάνετε απλά LOAD το παιχνίδι στο ψηφιακό drive, και μετά SAVE στο κανονικό drive.


To discology μπορείτε να το βρείτε εδώ:

https://cpcrulez.fr/applications_crack-discology.htm


Εμένα δούλευε μόνο μια γαλλική έκδοση, στην οποία το dsk file ήταν 190kb.

Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από εδώ:


Αν τα κάνατε όλα αυτά και είστε οκ, μπορείτε να πάρετε και από εδώ ένα joystick για διπλά!


http://retrocables.es/tienda/index.php?id_product=1130&controller=product&id_lang=1


Ελπίζω να βοήθησα! Καλή τύχη σε όλους!>>